De start is uitermate belangrijk, want wie goed is gestart heeft een goede uitgangspositie om de rit te winnen.
Het paard met het laagste nummer draait over gelijke afstand in de eerste rit vóór het paard met het daarop volgende nummer. Bijvoorbeeld nummer 1 draait vóór nummer 2 en nummer 3 vóór nummer 4 enzovoort. In de tweede rit is dit omgekeerd, dan start nummer 2 vóór nummer 1.

Beide paarden hebben één keer gewonnen. Wat nu?
Winnen beide paarden één rit, dan volgt een kamprit. Het paard dat de kamprit wint gaat door naar de volgende omloop.

Waarom lopen niet alle paarden dezelfde afstand?
Er zijn een aantal regels welke ervoor zorgen dat bepaalde paarden meer of minder meters lopen;

Leeftijd
Is een paard 4 jaar of jonger, dan heeft het paard een ontheffing van 5 meter. 
Voorbeeld: Het vierjarige paard loopt over 295 meter bij een afstand van 300 meter.

Winsom
Heeft een paard een bepaald bedrag gewonnen op de kortebaandraverijen, dan wordt de afstand met respectievelijk 5 of 10 meter verhoogd. 
Voorbeeld: De paarden die veel hebben gewonnen, moeten over 305 of 310 meter afstand lopen bij een gemiddelde afstand van 300 meter.

De keurmeesters
De keurmeesters zien erop toe dat het paard volgens de voorschriften draaft. Er zijn er meerdere omdat de kortebaan 300 meter lang is. Er is allereerst de starter, dan na circa 100 meter de eerste keurmeester, na circa 200 meter de tweede keurmeester en de derde keurmeester staat bij de finish (eindstek), bijgestaan door de rechter van aankomst. De vlagsignalen van de starter worden overgenomen door de keurmeesters en ook die van het eindstek (finish). Na de rit geeft de keurmeester van het eindstek aan welke baangewonnen heeft. De andere keurmeesters geven dit door, zodat bij de start bekend wordt wie de ritwinnaar is.

Wat betekenen de vlaggen?
De vlag signalen bij de kortebaan worden al eeuwenlang op dezelfde wijze gebruikt en fungeren als communicatiemiddel voor de keurmeesters op de baan. 

Rode vlag
De rode vlag betekent dat alles goed verloopt.

Witte vlag
De witte vlag duidt erop dat de start ongeldig is of dat een paard wordt uitgeschakeld wegens onregelmatige gangen of galopperen.